"La insoportable levedad del ser"
Biografia: La física de la inmortalidad, Article en la revista Antena nº 160 del COITT i La física de la inmortalidad, Llibre/Assaig de Tipler.
Moltes vegades em pareix que el món és realment absurd, i quan més aprenc, més m’ho sembla. La comunitat científica no cesa en l’intent d’esbrinar-ho tot. L’actual homo sapiens ha conseguit grans avanços, però sembla que en comparació a altres civilitzacions (azteca, romana i altres que ignore) el pendent de la evolució és molt menor.
Dites civilitzacions creien en deus i mites de forma més ferma del que actualment es fa (i ho dic jo que no hi crec). En definitiva creien sense pudor en coses que no veien i que sí creien veure gràcies a l’entusiasme, la fe, la vocació i en definitiva en l’amor pel seu ésser diví.
Nosaltres hem anat aconseguit grans fites que no cal anomenar, però no grans avanços cap al futur. I el somni que desvaneix cada dia, el d’arribar a controlar el temps. Sencillament pense que els avanços que s’executen actualment no són tant revolucionaris com deurien per una gran descordinació al món, obviament motivada pels interesos econòmics de cada potència investigadora. Però el que em sembla més greu és que la cursa pels descobriments, pels premis nobels i per ser algú a la història fa que moltes coses que s’investiguen es facin a corre cuita, sense sentit, sense èxit.
Al món de l’enginyeria i de les telecomunicacions s’utilitza molt la frase “divideix i guanyaràs”. També sabem que per a poder resoldre els difícils problemes que ens plantegen, si no prenem el temps necesari per a raonar-los i comprendre’ls abans de començar amb els càlculs, el fracàs és segur. Observar i actuar. De forma secuencial i no a l’inrevés ni en paral·lel. I és per a mi aquesta una gran errada que pareix que s’acomet desde els petits cercles d’investigació fins a entitats molt més importants.
Pense que tal vegada caldria fer un punt i seguit en les investigacions. Parar, coordinar i observar millor al nostre voltant per a aconseguir millors recerques. Segons podem llegir a l’assig “La física de la inmortalitat” del físic ateista i racionalista Frank J. Tipler, l’univers visible conté una informació increíblement gran però limitada. Fonamentant-se en la “Complexitat de Kolmogorov” (es defineix com a Complexitat de Kolmogorov de un fenòmen com el menor nombre de bits que calen per descriure amb molt detall el fenòmen en qüestió) i en la “Cota de Bekenstein” (que indica que el nombre de bits de